czwartek, 14 marca 2019

Roladki schabowe

Witajcie po dłuższej przerwie.
Taki leń i niemoc mnie ostatnio ogarnęły, że ani pisać, ani czytać mi się nie chciało :(
A teraz chyba czuję nadchodzącą wiosnę i budzę się do życia :)

Na powitanie - coś kulinarnego.
Dziś na obiad zrobiłam roladki schabowe, czyli zrazy schabowe.
przepis na roladki schabowe, schab faszerowany
Danie szybkie i proste.


Składniki:

- 4 kotlety schabowe
- 4 plastry boczku, ja użyłam wędzony
- kawałek sera żółtego
- cebula
- musztarda
- olej, masło
- przyprawy

Przygotowanie:

Kotlety schabowe rozbić na cienkie plastry, ale nie tak mocno, żeby nie zrobiły się dziury.
Posypać solą, posmarować bardzo cienko musztardą i na to ułożyć kawałki/plaster boczku, ser pokrojony w słupki oraz wiórki cebuli. Posypać słodką papryką.
Na jednym kotlecie wyżyłam się zbyt mocno i zrobiła się dziurka. Położyłam w tym miejscu plaster boczku, aby ją "załatać" :)
przepis na roladki schabowe, schab faszerowany
Zawinąć roladki. Od razu powiem, że zrobiłam to niezbyt dokładnie, bo zawinęłam w rulon, a to trzeba było również boki zawinąć. Przez to ser wypłynął w trakcie duszenia :)
przepis na roladki schabowe, schab faszerowany
Na patelni rozgrzałam olej i masło, na gorący tłuszcz włożyłam roladki.
przepis na roladki schabowe, schab faszerowany
Obsmażyłam je z każdej strony po kilka minut.
przepis na roladki schabowe, schab faszerowany
Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i trochę soli. Podlałam wodą i dusiłam pod przykryciem około 30 minut.
Na tym zdjęciu widać, że ser wypłynął :(
przepis na roladki schabowe, schab faszerowany
Roladki podałam z ziemniakami, polałam je sosem z pieczenia (bez tego rozpuszczonego sera). Dodatkowo była surówka z jabłka i marchewki. Całość posypałam natką zielonej pietruszki.
przepis na roladki schabowe, schab faszerowany
A na koniec mam pytanie - jak udusić/upiec schab, aby nie był suchy?
Roladki są smaczne, ale mięso jest trochę wiórowate. Hm ....
Pomysł miałam dobry, ale coś z wykonaniem zaszwankowało :) Schab, jak i inne mięso, można zapewne nadziewać różnymi produktami. Zależy, co kto lubi. Tylko dlaczego jest taki suchy?
Macie jakieś sposoby na ten schab?
                                                  

pozdrawiam
Gosia

1 komentarz:

  1. Ja dodatkowo smaruje w środku schab masłem, dopiero później układam dodatki i zawijam. Piekę w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia, z większą ilością sosu. Jeśli mam więcej czasu to po prostu daje mniejszą temp w piekarniku, a dłuższy czas pieczenia. Można też dusić na ogniu w garnku, ale to do tego najlepiej mieć jakiś garnek, naczynie z granitu czy z jakiegoś innego kamienia coby się za bardzo nie przypaliło od dołu.

    OdpowiedzUsuń

Ciszę się, że do mnie zaglądasz. Dziękuję za komentarz