niedziela, 14 stycznia 2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Dziś po południu naszła mnie ochota na racuchy :)
Zrobiłam szybki przegląd szafek i lodówki. Wszystko jest. No to robię :)
W godzinkę nasmażyłam całą górę racuchów :)
racuchy drożdżowe z jabłkami, przepis
A oto przepis na szybkie i pyszne racuchy:



               0,5 kg mąki pszennej
       1 jajko
5 dkg drożdży
1,5 – 2 szkl. mleka
3 – 4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
       3 – 4 jabłka

Mleko lekko podgrzać. Zrobić zaczyn: rozkruszone drożdże dodać do ½ szkl. mleka, wsypać 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę mąki. Rozmieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 10-15 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, sól, cukier. Dodać wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko i resztę mleka. Wyrobić ciasto, musi mieć konsystencję gęstej śmietany – regulować ilością mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, na ok. 15 minut, do wyrośnięcia.
W tym czasie jabłka obrać i pokroić w ósemki, a następnie w cieniutkie plasterki. Dodać do wyrośniętego ciasta, lekko wymieszać.
Racuchy smażyć na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Odkładać na talerz, jednowarstwowo, aby przestygły.
Posypać cukrem pudrem.


Na patelni - smaży się pierwsza strona
racuchy drożdżowe z jabłkami, przepis
Po chwili odwrót na drugą stronę
racuchy drożdżowe z jabłkami, przepis
Druga strona smaży się zdecydowanie krócej. Odkładam racuchy na talerz, jednowarstwowo, aby przestygły. Właściwie to powinnam odkładać je na papierowy ręcznik, który wchłonąłby nadmiar tłuszczu, ale ... nie było czasu :)
racuchy drożdżowe z jabłkami, przepis
Posypuję cukrem pudrem. Dość sporo tego pudru, bo ciasto nie jest zbyt słodkie. Wszystko jest oczywiście kwestią smaku i upodobań
racuchy drożdżowe z jabłkami, przepis
I mniam, mniam :) Pyszota :)
racuchy drożdżowe z jabłkami, przepis
Pojedliśmy :)

Macie jakieś sprawdzone przepisy na szybkie smakołyki?

pozdrawiam
Gosia

14 komentarzy:

Ciszę się, że do mnie zaglądasz. Dziękuję za komentarz