wtorek, 11 lutego 2020

Paszteciki z farszem mięsnym - przepis

Po długiej nieobecności witam się z Wami przepisem na delikatne i kruche paszteciki z farszem mięsnym.
Robiłam je na Święta Bożego Narodzenia, ale przeważnie trudno jest mi trafić z odpowiednią ilością farszu i została porcja surowego ciasta, więc ją zamroziłam.
W międzyczasie zamroziłam również trochę mięsa, które pozostało mi z rosołów, kilka razy gotowanych w ostatnim czasie.
Pomyślałam więc, że trzeba to wykorzystać.
I wyszły :) Paszteciki z recyclingu :)

przepis paszteciki z farszem mięsnym
Gdy mam już gotowe ciasto i ugotowane mięso, to zrobienie ich jest dość szybkie.
Poniżej podaję pełny przepis na ciasto i farsz mięsny.


>>>>>>>>>> CIASTO <<<<<<<<<<


1 kg mąki
75 dkg masła
1 proszek do pieczenia
8 żółtek
4 białka
jajka do posmarowania

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i posiekać z masłem. Dodać żółtka, białka i odrobinę soli. Zagnieść ciasto i włożyć na kilka godzin, lub na noc, do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzielić je na kawałki. Z każdego formować wałek grubości ok. 2cm, rozwałkować na pasy o szerokości ok. 6-7 cm.
Na środku nałożyć farsz, złożyć pas ciasta wzdłuż na pół i docisnąć brzeg. Całość lekko spłaszczyć. Odciąć nadmiar ciasta wzdłuż brzegu, wyrównać, aby paszteciki były kształtne. Pociąć skośnie na kawałki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć, przestudzić.
Z podanej ilości ciasta wychodzi 8 blach pasztecików, a więc niemało :)

>>>>>>>>>> FARSZ MIĘSNY <<<<<<<<<<


ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego lub mieszanego
1 mała główka kapusty
cebula
przyprawy

Mięso i kapustę ugotować w wodzie z solą i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie). Kapustę wyjąć wcześniej, gdy już będzie miękka. Zmielić mięso i kapustę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle lub oleju. Dodać do mięsa.
Wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku (pieprz, papryka łagodna, maggi, sól).

Ponieważ na dole postu coś mi się rozjechało i nie mogę już nic dopisać, więc w tym miejscu pożegnam się z Wami i zapraszam na relację foto :)

>>>>>>>>>> TAK TO SIĘ ROBI <<<<<<<<<< 

 

1. Ciasto podzielić na kawałki

2. Na środek pasa ciasta nałożyć farsz 

do zdjęcia mogłam wziąć jednak czysty widelec :)

3. Wyrównać brzeg

4. Pokroić po skosie na zgrabne kawałki

przepis paszteciki z farszem mięsnym

5. Ułożyć na blaszce i posmarować rozkłóconym jajem

6. Po upieczeniu

przepis paszteciki z farszem mięsnym

7. Mniam mniam

przepis paszteciki z farszem mięsnymprzepis paszteciki z farszem mięsnym

przepis paszteciki z farszem mięsnym  przepis paszteciki z farszem mięsnym  Jak szybko je zrobiłam, tak szybko zniknęły.
Smaczne są zawsze. I świeżo upieczone - jeszcze ciepłe, i gdy postoją dwa dni - wówczas robią się bardziej kruche.







4 komentarze:

  1. Lenistwo moje jest wielkie, i pewnie bym wykorzystała gotowe ciasto francuskie - ale co swoje, to swoje :). Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Super przepisik i chyba po jutrze zrobię takie paszteciki;) Wyglądają tak smakowicie, że już mi ślinka cieknie na ich widok... Chyba są pyszne... Tak, czy inaczej kradnę przepis;) pozdrawiam Cię cieplutko i miłego weekendziku życzę;)

    OdpowiedzUsuń
  3. If you're looking to burn fat then you certainly have to get on this brand new custom keto plan.

    To create this keto diet service, licensed nutritionists, personal trainers, and professional chefs united to develop keto meal plans that are useful, painless, economically-efficient, and fun.

    Since their launch in early 2019, thousands of people have already transformed their figure and health with the benefits a good keto plan can offer.

    Speaking of benefits: in this link, you'll discover eight scientifically-confirmed ones provided by the keto plan.

    OdpowiedzUsuń
  4. Te paszteciki z farszem mięsnym wyglądają bardzo apetycznie! Zmieniłam nieco farsz i są obłędne.

    OdpowiedzUsuń

Ciszę się, że do mnie zaglądasz. Dziękuję za komentarz