wtorek, 11 lutego 2020

Paszteciki z farszem mięsnym - przepis

Po długiej nieobecności witam się z Wami przepisem na delikatne i kruche paszteciki z farszem mięsnym.
Robiłam je na Święta Bożego Narodzenia, ale przeważnie trudno jest mi trafić z odpowiednią ilością farszu i została porcja surowego ciasta, więc ją zamroziłam.
W międzyczasie zamroziłam również trochę mięsa, które pozostało mi z rosołów, kilka razy gotowanych w ostatnim czasie.
Pomyślałam więc, że trzeba to wykorzystać.
I wyszły :) Paszteciki z recyclingu :)

przepis paszteciki z farszem mięsnym
Gdy mam już gotowe ciasto i ugotowane mięso, to zrobienie ich jest dość szybkie.
Poniżej podaję pełny przepis na ciasto i farsz mięsny.


>>>>>>>>>> CIASTO <<<<<<<<<<


1 kg mąki
75 dkg masła
1 proszek do pieczenia
8 żółtek
4 białka
jajka do posmarowania

Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i posiekać z masłem. Dodać żółtka, białka i odrobinę soli. Zagnieść ciasto i włożyć na kilka godzin, lub na noc, do lodówki.
Po wyjęciu ciasta z lodówki, podzielić je na kawałki. Z każdego formować wałek grubości ok. 2cm, rozwałkować na pasy o szerokości ok. 6-7 cm.
Na środku nałożyć farsz, złożyć pas ciasta wzdłuż na pół i docisnąć brzeg. Całość lekko spłaszczyć. Odciąć nadmiar ciasta wzdłuż brzegu, wyrównać, aby paszteciki były kształtne. Pociąć skośnie na kawałki.
Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, do zrumienienia. Wyjąć, przestudzić.
Z podanej ilości ciasta wychodzi 8 blach pasztecików, a więc niemało :)

>>>>>>>>>> FARSZ MIĘSNY <<<<<<<<<<


ok. 1,5 kg mięsa wieprzowego lub mieszanego
1 mała główka kapusty
cebula
przyprawy

Mięso i kapustę ugotować w wodzie z solą i przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie). Kapustę wyjąć wcześniej, gdy już będzie miękka. Zmielić mięso i kapustę.
Cebulę pokroić w drobną kostkę i przesmażyć na maśle lub oleju. Dodać do mięsa.
Wyrobić na jednolitą masę, doprawić do smaku (pieprz, papryka łagodna, maggi, sól).

Ponieważ na dole postu coś mi się rozjechało i nie mogę już nic dopisać, więc w tym miejscu pożegnam się z Wami i zapraszam na relację foto :)

>>>>>>>>>> TAK TO SIĘ ROBI <<<<<<<<<< 

 

1. Ciasto podzielić na kawałki

2. Na środek pasa ciasta nałożyć farsz 

do zdjęcia mogłam wziąć jednak czysty widelec :)

3. Wyrównać brzeg

4. Pokroić po skosie na zgrabne kawałki

przepis paszteciki z farszem mięsnym

5. Ułożyć na blaszce i posmarować rozkłóconym jajem

6. Po upieczeniu

przepis paszteciki z farszem mięsnym

7. Mniam mniam

przepis paszteciki z farszem mięsnymprzepis paszteciki z farszem mięsnym

przepis paszteciki z farszem mięsnym  przepis paszteciki z farszem mięsnym  Jak szybko je zrobiłam, tak szybko zniknęły.
Smaczne są zawsze. I świeżo upieczone - jeszcze ciepłe, i gdy postoją dwa dni - wówczas robią się bardziej kruche.







2 komentarze:

  1. Lenistwo moje jest wielkie, i pewnie bym wykorzystała gotowe ciasto francuskie - ale co swoje, to swoje :). Wyglądają smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow! Super przepisik i chyba po jutrze zrobię takie paszteciki;) Wyglądają tak smakowicie, że już mi ślinka cieknie na ich widok... Chyba są pyszne... Tak, czy inaczej kradnę przepis;) pozdrawiam Cię cieplutko i miłego weekendziku życzę;)

    OdpowiedzUsuń

Ciszę się, że do mnie zaglądasz. Dziękuję za komentarz