Z bananów, które są już bardzo dojrzałe, można zrobić pyszne ciasteczka :)
A oto przepis, z którego wychodzi ok. 10 ciasteczek
- 1 dojrzały banan (dobre źródło magnezu)
- ¾ szkl. płatków owsianych (zawierają dużo witaminy B i błonnik)
- 1 jajko – nie jest konieczne
- bakalie: po 1 łyżce orzechów, migdałów, wiórków kokosowych, rodzynek lub żórawiny, słonecznik
Orzechy i migdały zblendować na pył. Banana rozgnieść widelcem na miazgę.
W dużej misce lekko roztrzepać jajko, dodać banana i płatki owsiane. Wymieszać. Odstawić na ok. 15 min. Dodać bakalie, wyrobić ciasto.
Nakładać łyżką porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub lepić kulki i rozpłaszczać. Zależy od konsystencji ciasta.
Piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
Takie ciasteczka to świetny zamiennik dla gotowych słodyczy :)
Pozdrawiam serdecznie i życzę miłego odpoczynku po Świętach :)
#zostańwdomu
Gosia
Ciasteczka super 👍, zdrowe i to świetny zamiennik dla innych słodyczy. Zapisuję, serdecznie pozdrawiam, miłego dnia życzę 💚🍀💚🍀
OdpowiedzUsuń